Moja szarlotka z kawałkami jabłek
Moja szarlotka z kawałkami jabłek
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- mały proszek do pieczenia
- 4 żółtka
- 10 jabłek
- cynamon
- cukier puder
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka
- cukier puder
- margaryna
Wykonanie:
Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki. Na stolnicę wysypać mąkę. Wrzucić margarynę i posiekać ją na mące dość drobno. Wsypać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść kruche ciasto. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ją rozwałkowanym ciastem z podniesionymi brzegami. Ciasto dość gęsto nakłuć widelcem. Piec 20 min. w piekarniku bez termoobiegu w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem do spienienia i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa, kiedy jest bardzo gęsta , tak że można nakładać ją pełnymi łyżkami. Na gorące lekko złotawe ciasto wyłożyć jabłka skrojone w półplasterki i wymieszane z cukrem pudrem oraz cynamonem, albo dodać jabłka ze słoika z tego przepisu:
Na to wykładamy i rozsmarowujemy bezę. Czas na kruszonkę: 2/3 szkl. mąki, 1/3 kostki margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru zagniatamy na drobne grudki. Wkładamy ciasto do piekarnika i znów pieczemy od 20 do 30 min w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz