×

Biszkoptowe muffinki ryżowe mojego syna


Biszkoptowe muffinki ryżowe

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 jajka (białka i żółta oddzielnie)
  • łyżka wrzątku
  • łyżeczka octu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka dowolnych owoców lub owoce w syropie
Wykonanie:
Białka ubijamy wraz z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Do osobnej miski dodajemy kolejno żółtka, proszek do pieczenia, wrzątek i ocet, a następnie roztrzepujemy masę widelcem lub robotem na najniższych obrotach (całość lekko się spieni). Do białek dodajemy żółtka oraz mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników. Wylewamy ciasto do papierowych foremek i dodajemy do nich kawałki owoców. Pieczemy w 170°C przez ok. 20-25 minut. Dekorujemy muffinki ksylitolem startym na puder lub polewamy owocami w syropie, np. jagodami.

1 muffinka = jedynie 63 kcal

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger