×

Dzień Mamy ... niespodzianka od młodego "Miśka"

Ciasto z truskawkami, koktajl truskawkowy i storczyk


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki tortowej
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe 
 Krem :
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 0,5l szklanki mleka
Pieczemy biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy obie mąki, potem olej, proszek do pieczenia. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy galaretki według instrukcji na opakowaniu. 
Przygotowujemy krem: budynie przygotować według przepisu na opakowaniu zużywając tylko 0,5 l mleka, Powstały budyń przelać na upieczony ostudzony biszkopt. Na budyń wykładamy truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami. Chłodzimy... i pałaszujemy z przyjemnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger