Ciasto z budyniem, kokosem i truskawkami
Ciasto z budyniem, kokosem i truskawkami
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 1/2 kostki margaryny
- szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 kg truskawek
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Zagnieć
ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia,
cukru. Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie
mniejsze. Do jednej z mniejszych dodaj 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe i ponownie zagnieć,
aż ciasto się zabarwi. Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub
zamrażarki. Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia i nakłuj
widelcem dość gęsto. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do
lekkiego zbrązowienia. Na jeszcze gorące ciasto wylej budynie przygotowane wcześniej według przepisu na opakowaniu. Na budyń wyłóż truskawki przekrojone na 4 części i posłodzone cukrem.Wyjmij z lodówki
(zamrażarki) ciemne ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na
warstwę dżemu. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę,
następnie dodaj mąkę ziemniaczaną.
Pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru. Pianę wyłóż
na ciemne starte ciasto. Wyjmij z lodówki białe ciasto i zetrzyj na
tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Piecz ok. 45 minut w temp.
180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz