×

Ciasto z budyniem, kokosem i truskawkami

Ciasto z budyniem, kokosem i truskawkami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg truskawek
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie: 
Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia, cukru. Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodaj 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi. Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki. Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia i nakłuj widelcem dość gęsto. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Na jeszcze gorące ciasto wylej budynie przygotowane wcześniej według przepisu na opakowaniu. Na budyń wyłóż truskawki przekrojone na 4 części i posłodzone cukrem.Wyjmij z lodówki (zamrażarki) ciemne ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru. Pianę wyłóż na ciemne starte ciasto. Wyjmij z lodówki białe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger