×

Krówka

Krówka

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 250g poszatkowanego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • śmietan fix 
Poncz:
  • 1 torebka kawy zbożowej Anatol
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
  • gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300g
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i umieścić w lodówce na min, 30 min.  Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. ok. 20x30cm. Po  nakłuwać widelcem i piec 10 min w temp. 170 stopni. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Studzimy.
Poncz: Zaparzamy kawę zbożową w 1/2 szklanki wody.
Masa: Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Dolne ciasto nasączamy delikatnie Anatolem. Następnie wykładamy masę śmietanową, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który też nasączamy kawą zbożową. Na gotowe ciasto wykładamy masę krówkową, a całość posypu- jemy uprażonymi wcześniej na suchej patelni migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger