×

Ogórki małosolne

Już trzeci raz z rzędu robię ogórki małosolne. My je po prostu uwielbiamy,
 ja szczególnie te 2-3 dniowe, a przepis jest oczywiście prosty.


Składniki:
  • 2kg małych ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • chrzan (dowolna ilość - korzeń i liść)
  • koper (najlepszy jest z nasionami, ale o tej porze roku musi wystarczyć taki bez ziaren)
  • gorczyca (ale niekoniecznie)
  • można też dodać liście porzeczki lub wiśni (ale niekoniecznie)
Wykonanie:
Ogórki myjemy. Jeżeli chcemy żeby były na szybko, obcinamy końcówki z obu stron. Do wysokiego naczynia, najlepiej glinianego wkładamy naprzemiennie ogórki, chrzan, koper, czosnek i liście. I znów, jeżeli chcemy, aby były na szybko to zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Letnią wodą zalewamy ogórki. Jeśli nie ma być na szybko, to po prostu mieszamy wodę z solą do jej rozpuszczenia i zalewamy ogórki. Na wierzch układamy jeszcze koper, czosnek, liście, chrzan. Gliniane naczynie nakrywamy talerzykiem i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą i zakręconym. Robimy to po, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię, tylko moczyły się w zalewie. Tak przygotowane ogórki ja stawiam w chłodnym korytarzu, ale można również w kuchni np. na blacie.

1 komentarz:

Copyright © Sielskagosia , Blogger