Ogórki małosolne
ja szczególnie te 2-3 dniowe, a przepis jest oczywiście prosty.
- 2kg małych ogórków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 2-3 ząbki czosnku
- chrzan (dowolna ilość - korzeń i liść)
- koper (najlepszy jest z nasionami, ale o tej porze roku musi wystarczyć taki bez ziaren)
- gorczyca (ale niekoniecznie)
- można też dodać liście porzeczki lub wiśni (ale niekoniecznie)
Ogórki myjemy. Jeżeli chcemy żeby były na szybko, obcinamy końcówki z obu stron. Do wysokiego naczynia, najlepiej glinianego wkładamy naprzemiennie ogórki, chrzan, koper, czosnek i liście. I znów, jeżeli chcemy, aby były na szybko to zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Letnią wodą zalewamy ogórki. Jeśli nie ma być na szybko, to po prostu mieszamy wodę z solą do jej rozpuszczenia i zalewamy ogórki. Na wierzch układamy jeszcze koper, czosnek, liście, chrzan. Gliniane naczynie nakrywamy talerzykiem i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą i zakręconym. Robimy to po, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię, tylko moczyły się w zalewie. Tak przygotowane ogórki ja stawiam w chłodnym korytarzu, ale można również w kuchni np. na blacie.
Mam podobny przepis i sa pyszne.
OdpowiedzUsuń