W sielskim domu sielski tort urodzinowy Szymka
Sielski tort urodzinowy
- 6 jajek
- niecała szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w temp. 170 stopni przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. Teraz przeciąć biszkopt na 3 równe krążki. Zrobić to za pomocą nitki, którą należy przyłożyć do ciasta i przeciągnąć tak jakby kroiło się ciasto wzdłuż nożem.
Lekki i puszysty krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 kostka margaryny
W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuje z ognia i pozostawiam do ostudzenia. ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
Krem truskawkowy
Krem truskawkowy
- 200-250g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Truskawki kroimy bardzo drobno. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku, gdy zacznie tężeć wrzucamy rozdrobnione owoce. Wlewamy masę do uprzednio ubitej na sztywno śmietany kremówki z cukrem pudrem i delikatnie wszystko razem łączymy. Krem jest gotowy do przekładania zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz