×

W sielskim domu sielski tort urodzinowy Szymka


Specjalny tort powstał na 15 Urodziny Szymka

Sielski tort urodzinowy

 Biszkopt:
  • 6 jajek
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w temp. 170 stopni przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. Teraz  przeciąć biszkopt na 3 równe krążki. Zrobić to za pomocą nitki, którą należy przyłożyć do ciasta i przeciągnąć tak jakby kroiło się ciasto wzdłuż nożem.

Lekki i puszysty krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka margaryny
Wykonanie:
W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuje z ognia i pozostawiam do ostudzenia. ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.

Krem truskawkowy

  • 200-250g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 
Wykonanie: Truskawki kroimy bardzo drobno. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku, gdy zacznie tężeć wrzucamy rozdrobnione owoce. Wlewamy masę do uprzednio ubitej na sztywno śmietany kremówki z cukrem pudrem i delikatnie wszystko razem łączymy. Krem jest gotowy do przekładania zaraz po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger