×

Imieniny Czarka, czyli jedziemy do Gdyni

Gospodarz przywitał nas zaaaapracowany... a my byliśmy... głodni!

 

Jednak gospodyni - Agnieszka była przygotowana i nas stole czekały już na nas pyszne sałateczki:

Sałatka warstwowa z fasolką
którą już znacie:

Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami


Składniki:
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2−4 limonki, zależnie od soczystości
  • 1,5kg słodkiego arbuza
  • 250g sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej mięty, posiekanej
  • 3−4 oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100g drylowanych czarnych oliwek
  • czarny pieprz
Wykonanie: 
Obierz i pokrój w cienkie półplastry czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej. Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą. Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek. 

Sałatka z łososiem


Składniki:
  • 1 duże jabłko
  • puszka groszku
  • pęczek koperku
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 25 dag wędzonego łososia
  • majonez, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie: 
Sok z cytryny wlewamy do miski, obieramy jabłko kroimy w kostkę i mieszamy 
z sokiem z cytryny (żeby nie zciemniało), ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, 3/4 pęczka kopru siekamy i dajemy do środka (reszta na wierzch, chyba ze ktoś nie chce robić dekoracji to też można dać do środka), dodajemy groszek 
i łososia pokrojonego w kawałki. Dodajemy pieprzu do smaku i mieszamy 
z majonezem. Pamiętajcie, że majonezu nie może być za dużo bo ogórki
 i tak puszczą sok.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger