Imieniny Czarka, czyli jedziemy do Gdyni
Gospodarz przywitał nas zaaaapracowany... a my byliśmy... głodni!
Jednak gospodyni - Agnieszka była przygotowana i nas stole czekały już na nas pyszne sałateczki:
Sałatka warstwowa z fasolką,
którą już znacie:
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami
Składniki:
- 1 mała czerwona cebula
- 2−4 limonki, zależnie od soczystości
- 1,5kg słodkiego arbuza
- 250g sera feta
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej mięty, posiekanej
- 3−4 oliwy z pierwszego tłoczenia
- 100g drylowanych czarnych oliwek
- czarny pieprz
Wykonanie:
Obierz i pokrój w cienkie półplastry czerwoną cebulę.
Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła
piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich
na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi.
W takim przypadku użyj ich więcej. Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój
miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i
wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki
od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą. Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę,
dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie
wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec
posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku
z limonek.
Sałatka z łososiem
Składniki:
- 1 duże jabłko
- puszka groszku
- pęczek koperku
- 2 średnie ogórki kiszone
- 25 dag wędzonego łososia
- majonez, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Sok z cytryny wlewamy do miski, obieramy jabłko kroimy w kostkę i mieszamy
z sokiem z cytryny (żeby nie zciemniało), ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, 3/4 pęczka kopru siekamy i dajemy do środka (reszta na wierzch, chyba ze ktoś nie chce robić dekoracji to też można dać do środka), dodajemy groszek
i łososia pokrojonego w kawałki. Dodajemy pieprzu do smaku i mieszamy
z majonezem. Pamiętajcie, że majonezu nie może być za dużo bo ogórki
i tak puszczą sok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz