Sernik królewski... ulubiony mojego syna
Sernik królewski
Składniki
na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 10 dkg margaryny
- 2 żółtka
- 10 dkg śmietany
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę i
margarynę posiekać, dodać śmietanę, cukier, żółtka oraz kakao i zagnieść
ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce około godziny. Jedną porcję
zetrzeć na tarce na spód blachy następnie wyłożyć masę serową, a
następnie zetrzeć druga porcję ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180
stopni przez godzinę.
Masa
serowa:
- 1kg sera do serników w wiaderku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100g rodzynek (niekoniecznie)
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany kremowej
- budyń śmietankowy
- olejek śmietankowy lub waniliowy
Wykonanie:
Rodzynki
sparzyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budyń, śmietanę, olejek. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać pianę, delikatnie wymieszać i wsypać rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz