Wspólne pichcenie, czy rogaliki krucho-drożdżowe z budyniem na tydzień klasowy w szkole
Składniki na 40 sztuk małych rogalików:
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 szkl. mleka
- 5 łyżek cukru
- budyń waniliowy lub dowolny dżem
Podgrzać mleko, rozdrobnić w nim drożdże z cukrem, zasypać 2 łyżkami mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem
waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty
rozczyn, resztę śmietanę, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą
noc, dokładnie przykryte folią spożywczą. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie
wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy
pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8
części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę budyniu lub marmolady, zwijać w
kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem
kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej
- powinny podwoić objętość). Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.
Lukier królewski:
- 1 białko jajka
- 150g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Białko mieszamy z cukrem i sokiem z
cytryny. Składniki miksujemy na najmniejszych
obrotach aż masa stanie się gładka i nie będą widoczne żadne grudki. Lukrujemy rogaliki dowolnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz