×

Wspólne pichcenie, czy rogaliki krucho-drożdżowe z budyniem na tydzień klasowy w szkole

Składniki na 40 sztuk małych rogalików:
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 szkl. mleka 
  • 5 łyżek cukru
Nadzienie:
  • budyń waniliowy lub dowolny dżem
Podgrzać mleko, rozdrobnić w nim drożdże z cukrem, zasypać 2 łyżkami mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietanę, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę budyniu lub marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).  Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.
 

Lukier królewski:
  • 1 białko jajka 
  • 150g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Białko mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Składniki miksujemy na najmniejszych obrotach aż masa stanie się gładka i nie będą widoczne żadne grudki. Lukrujemy rogaliki dowolnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger