"Najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie gniecie", czyli ucierane z gruszkami
Składniki:
Wykonanie:
- kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 jaja
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- cukier waniliowy
- 4 gruszki
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia,
ciągle ucierając dodawać olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z
białek ze szczyptą soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję
dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając. Na koniec masę
podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez
zmian. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do blaszki
(ok. 12 x 24 cm) najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki obrać,
przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne , pokroić w półplasterki i
ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do
160 st.C. Ciasto można dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz