×

"Najłatwiejsze ciasto w świecie, nic a nic się go nie gniecie", czyli ucierane z gruszkami

Składniki:
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • cukier waniliowy
  • 4 gruszki



Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodawać olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając. Na koniec masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do blaszki (ok. 12 x 24 cm) najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne , pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Ciasto można dowolnie udekorować, np. cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger