×

Murzynek z kremem budyniowym

Składniki na blaszkę prostokątną  :

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka palmy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki cukru
Krem:
  • 0,8l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 słoiczek dowolnego ciemnego dżemu
Polewa czekoladowa :
  • 3/4 kostki tłuszczu ( margaryny )
  •  2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody 
  • wiórki kokosowe


Wykonanie:
Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy, następnie wszystkie składniki ciasta wrzucamy , wlewamy do makutry. Miksujemy mikserem na gładką masę . Formę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. bez termoobiegu. Pieczemy około 45-55 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto dopiekło się w środku. Po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Krem: W międzyczasie z 0,8 mleka odlewamy około 1 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, resztę zagotowujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka dolewamy ciągle mieszając rozpuszczony budyń, aż do uzyskania gęstego budyniu. Powinien być bardziej gęsty niż taki deserowy. Odstawiamy go do wystygnięcia, po czym miksujemy z miękkim tłuszczem do uzyskania jednolitej gładkości. Ciasto przekrawamy na dwie połowy. Na dolną część wykładamy krem, na niego dżem i przykrywamy drugą połową ciast lekko dociskając.
Polewa: Do małego rondelka wkładamy tłuszcz, wodę, wsypujemy kakao, cukier i podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników. Gotujemy dość długo, aż polewa zgęstnieje... a to troszkę trwa. Następnie wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami i całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger