×

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 budynie truskawkowe lub malinowe
  • 1 kisiel truskawkowy
Wykonanie:
Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia, cukru. Powstałą porcję podziel na dwie części - jedną większą i drugą mniejszą. Mniejszy kawałek ciasta włóż do zamrażarki Większy rozwałkuj, wylep prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Na jeszcze gorące ciasto wylej budynie przygotowane wcześniej według przepisu na opakowaniu. Na budyń wyłóż śliwki wypestkowanie i przekrojone na pół. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę, następnie dodaj kisiel truskawkowy. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru. Pianę wyłóż na śliwki.  Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger