Leczo z cukinii do słoików
Leczo z cukinii do słoików
Leczo z cukinii to chyba najpopularniejsze danie z cukinii.
W moim domu najczęściej jadamy je w tej wersji: gotujemy ryż na sypko, dodajemy do garnka, wlewamy leczo ze słoika z przepisu poniżej i wkrajamy pokrojoną dowolnie kiełbaskę. Wszystko razem dusimy do miękkości kiełbaski i gotowe.
SKŁADNIKI:
- 1 kg cukinii
- 1 kg papryki (kolorowej)
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule (około 250 g)
- 2 ząbki czosnku
PRZYPRAWY:
- 1 papryczka chili lub papryka ostra
- pieprz cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczkę bazyli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku
- sól ok. 1,5 łyżeczki
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYPRAWY:
Cukinie opłukać, osuszyć, obrać ze skórki (jeśli jest młoda to nie jest to konieczne) i pokroić w dużą kostkę .
Papryki przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, czosnek, dodać paprykę i razem smażyć.
Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Następnie dodać cukinię, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 20 minut.
Na koniec dodać pomidory, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i słodką paprykę w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem do miękkości warzyw. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Po wyjęciu z garnka postawić do góry dnem na ściereczce. Pozostawić do ostudzenia przez 24h. Wynieść do zimnej piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz