×

Kotlety mielone z piekarnika z sosikiem ze świeżych grzybków




Kotlety mielone z piekarnika 
z sosikiem ze świeżych grzybków



  SKŁADNIKI :  

  • 700 g mięsa mielonego z łopatki 
  • 2 jajka 
  • 1 bułka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • mleko 
  • bułka tarta 
  • sól, pieprz


  WYKONANIE :  

Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć lekko w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, aż masa zrobi się puszysta. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie położyć po małej kosteczce masełka. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 50 - 60 minut






Sos grzybowy


  SKŁADNIKI :  
  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki) 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki masła 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 125 ml śmietanki 30% 
  • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku 
  • kilka gałązek natki pietruszki

  WYKONANIE :  

Grzyby dokładnie oczyść i opłucz z piasku. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki w kostkę a kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki w całości pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty. Teraz dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger