Sernik kokosowy z brzoskwiniami ... bez sera ...
Składniki na dużą blachę
Ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 duże kwaśne śmietany 18%
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 1 małe opakowanie wiórków kokosowych
- 3,/4 szklanki cukru
- 4 białka
Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche zagniatamy i dzielimy na 2 części w proporcji: 2/3 i 1/3. Tę ostatnią zamrażamy. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia, dodaj wiórki, cukier waniliowy i budyń. Wymieszaj. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj do śmietany i delikatnie wymieszaj. Na spodzie ciasta wyłóż połowę puszki brzoskwiń osączonych wcześniej z zalewy i pokrojonych dowolnie. Na nie wylej masę śmietanową, czyli "serową" , a na nią wyłóż pozostałe brzoskwinie. Na wierz zetrzyj na tarce z dużymi oczkami zmrożone ciasto z lodówki. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz