Szarlotka sypana... przepis banalnie prosty
...i znów te jabłka... w tym roku jest ich tak dużo i są tak wielkie,
że trzeba korzystać do woli😀
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- cynamon
- kostka masła (najlepiej prosto z lodówki)
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wsypujemy do
miski i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy wymieszać je z sokiem z 1 cytryny,
aby nie zciemniały, ale nie jest to konieczne. Dno tortownicy o średnicy 23 cm
wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno tortownicy wysypujemy
1 część suchych składników,
a na nią wykładamy połowę jabłek i oprószamy je cynamonem. Wygładzamy i wysypujemy
2 część suchych składników i na to pozostała część jabłek i znów cynamon. Na
wierzch wysypujemy ostatnią - 3 warstwę suchych składników. Masło zcieramy na tarce o dużych oczkach lub
siekamy nożem dość drobno i równomiernie wykładamy na cieście. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni C. przez ok. 60 minut. Podczas pieczenia masło się
roztopi i połączy wszystkie warstwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz