Rabarbarka, czyli sezon na rabarbar rozpoczęty
Moje ciasto z rabarbarem, serkiem, dżemem i bezą, mniammmmm
na blachę o średnicy 25-26cm
Składniki na ciasto kruche:
- ok. 2 szkl. mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
- 500 g serka homogenizowanego o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowy)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- białka jajek, które zostały z kruchego ciasta
Dodatkowo:
- 2 duże łodygi rabarbaru
- słoiczek dowolnego dżemu ( u mnie domowy z czerwonej porzeczki)
Wykonanie:
Na początku zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Większą rozwałkowujemy i wylepiamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podwijamy do góry. Składniki na masę serową mieszamy na gładko za pomocą miksera. Na kruchym cieście rozsmarowujemy dżem. Nie musicie zużywać całego słoika, wystarczy go tyle, aby przesmarować ciasto. Na dżem wylewamy masę serową. Rabarbar kroimy w kostkę i posypujemy nim masę serową. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Bezę wylewamy na rabarbar, a na nią zcieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 45-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz