Bułki na jogurcie
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1 duży jogurt - 400g
- szklanka wody i mleka pół na półł
- 2 łyżki oliwy
- po łyżeczce soli i cukru
- czarnuszka
- jajko do smarowania
Wykonanie:
Na początek - wyjmij jogurt naturalny wcześniej z lodówki.
ZACZYN: Zrób zaczyn: w małym naczyniu umieść łyżeczkę
cukru, 1 szklanka mleka z wodą - pół na pół, rozkrusz świeże drożdże. Wierzch posyp 3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką o odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 20 minut.
CIASTO: Gotowy zaczyn dodaj do miski z pozostałymi składnikami i
wymieszaj mikserem. Jęli trzeba dolej ciepłej wody. Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Wyrób gładkie elastyczne ciasto. Jeśli trzeba podsypuj mąka. Ciasto
przenieś do miski, przykryj
ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Teraz ciasto wyjmij z miski na stolnicę lub blat. Ciasto wydłuż i uformuj walec, który następnie pokrój na równe części. Z każdego kawałka uformuj kulę i wyciągnij ją trochę tworząc owalną bułeczkę. Bułki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki jeszcze urosną
przed pieczeniem. Bułeczki ponacinaj ostrym nożem, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Bułki odstaw w ciepłe
miejsce do ponownego wyrastania. Pod koniec
wyrastania bułek zacznij nagrzewać piekarnik. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z
opcją pieczenia: góra/dół. Bułki piecz na środkowej półce do ładnego zarumienienia ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz