×

Bułki na jogurcie


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 kostki świeżych drożdży 
  • 1 duży jogurt - 400g
  • szklanka wody i mleka pół na półł
  • 2 łyżki oliwy
  • po łyżeczce soli i cukru
  • czarnuszka
  • jajko do smarowania



Wykonanie:
Na początek - wyjmij jogurt naturalny wcześniej z lodówki.
ZACZYN: Zrób zaczyn: w małym naczyniu umieść łyżeczkę cukru, 1 szklanka mleka z wodą - pół na pół, rozkrusz świeże drożdże. Wierzch posyp 3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką o odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 20 minut.
CIASTO: Gotowy zaczyn dodaj do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj mikserem. Jęli trzeba dolej ciepłej wody. Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Wyrób gładkie elastyczne ciasto. Jeśli trzeba podsypuj mąka. Ciasto przenieś do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Teraz ciasto wyjmij z miski na stolnicę lub blat. Ciasto wydłuż i uformuj walec, który następnie pokrój na równe części. Z każdego kawałka uformuj kulę i wyciągnij ją trochę tworząc owalną bułeczkę. Bułki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki jeszcze urosną przed pieczeniem. Bułeczki ponacinaj ostrym nożem, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Bułki odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Pod koniec wyrastania bułek zacznij nagrzewać piekarnik. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją pieczenia: góra/dół. Bułki piecz na środkowej półce do ładnego zarumienienia ok 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger