×

Fasolka szparagowa a'la spaghetti z mięsem


Fasolka szparagowa a'la spaghetti z mięsem


Jeśli lubicie faskę szparagową lub macie fasolki pod dostatkiem w swoim ogrodzie, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. W tym daniu w roli makaronu występuje fasolka szparagowa. Zadowoli ono każdego mięsożercę i na pewno Wam zasmakuje. Jest to super pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Warto je przygotować w sezonie na fasolkę szparagową, ponieważ ze świeżą fasolką smakuje najlepiej.



  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg fasolki szparagowej w dowolnym kolorze
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • średnia cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 400g pomidorów drobno krojonych bez skórki 400 g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra lub chili, zioła prowansalskie
  • Ser Mozarella wiórki 
  • natka pietruszki, olej lub oliwa


  WYKONANIE:  

Na 2 - 3 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę lub w ćwierć plasterki cebulę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. 



Do zeszklonej cebuli dodać zmielone mięso, smażyć 5-10 minut a następnie dodać łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę chili lub papryki ostrej, sól i pieprz do smaku.



 Smażyć na średnim ogniu często mieszając do odparowania wody - ok 15 minut. Po tym czasie dodać pomidory.



 Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok.15-20 minut.



 Solidną porcje fasolki wyłożyć na duży talerz  a nią wyłożyć gotowe mięso z powstałym sosem. Wierzch posypać mozzarellą. Udekorować natką pietruszki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger