Fasolka szparagowa a'la spaghetti z mięsem
Fasolka szparagowa a'la spaghetti z mięsem
Jeśli lubicie faskę szparagową lub macie fasolki pod dostatkiem w swoim ogrodzie, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. W tym daniu w roli makaronu występuje fasolka szparagowa. Zadowoli ono każdego mięsożercę i na pewno Wam zasmakuje. Jest to super pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Warto je przygotować w sezonie na fasolkę szparagową, ponieważ ze świeżą fasolką smakuje najlepiej.
- 1 kg fasolki szparagowej w dowolnym kolorze
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- średnia cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 400g pomidorów drobno krojonych bez skórki 400 g
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra lub chili, zioła prowansalskie
- Ser Mozarella wiórki
- natka pietruszki, olej lub oliwa
Na 2 - 3 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę lub w ćwierć plasterki cebulę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.
Do zeszklonej cebuli dodać zmielone mięso, smażyć 5-10 minut a następnie dodać łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę chili lub papryki ostrej, sól i pieprz do smaku.
Smażyć na średnim ogniu często mieszając do odparowania wody - ok 15 minut. Po tym czasie dodać pomidory.
Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok.15-20 minut.
Solidną porcje fasolki wyłożyć na duży talerz a nią wyłożyć gotowe mięso z powstałym sosem. Wierzch posypać mozzarellą. Udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz