Sok z owoców czarnego bzu
Sok z owoców czarnego bzu
DEKORCJI:
Czarny bez to krzew, który charakteryzuje się ciemnymi jagodami o silnym, specyficznym smaku. Sok z czarnego bzu to jedna z najpopularniejszych form spożycia tego owocu. Owoce te są bardzo popularne w kuchni, zwłaszcza na terenach Europy i Azji. Mogą być spożywane na surowo, ale najczęściej wykorzystuje się je do produkcji różnych przetworów, takich jak soki, dżemy czy nalewki.
- 1 kg jagód czarnego bzu
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
Czarny bez dojrzewa późnym latem i wczesną jesienią, w zależności od warunków pogodowych. Należy zbierać go tylko wtedy, gdy jest w pełni dojrzały i wszystkie kuleczki w baldachogronie mają niemal czarny kolor. Dojrzałe owoce ścinajmy wraz z całymi baldachogronami, a dopiero później je oddzielajmy. Do pracy najlepiej używać rękawiczek, ponieważ owoce czarnego bzu charakteryzują się intensywnie ciemnym sokiem, przez co możemy pofarbować sobie dłonie. Kiedy więc owoce są zerwane i oddzielone kuleczki od gałązek należy je umyć je pod bieżącą wodą i umieścić je w garnku.
Dodać litr wody i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut. Jeżeli podczas gotowania syropu pojawi się piana, należy ją zebrać. Zmieszać cukier z 1 szklanką wody i dodać do soku.
Gotować przez kolejne 10 minut, aż cukier się rozpuści. Owoce odcedzić.
Z powstałego płynu zrobić sok i wlać do butelek lub słoików.
Natomiast z pozostałych owoców zrobić dżem. Warto go zrobić, bo naprawdę żal byłoby zmarnować tyle dobra.
PRZEPIS NA NIEGO ZNAJDZIECIE PONIŻEJ:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/09/509dzem-z-owocow-czarnego-bzu.html
Gotowy sok bez pasteryzacji można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Natomiast jeśli ma nam służyć całą zimę należy go zapasteryzować przez około 15 minut. Przechowywać go w spiżarni przez wiele miesięcy a po otwarciu trzymać go w lodówce i spożyć w ciągu 2 tygodni. Chłodny syrop jest gotowy do spożycia. Uwaga! W wyniku przechowywania może wytrącić się naturalny osad.
ETYKIETY NA SŁOIKI (BUTELKI) DO DRUKU ZNAJDZIECIE TUTAJ:
https://sielskagosia.blogspot.com/2024/09/sok-z-czarnego-bzu-etykiety-do-druku.html
Sok z czarnego bzu można pić na wiele różnych sposobów. Najczęściej spożywa się go w postaci napoju, który można podawać na ciepło lub na zimno. Wystarczy do przegotowanej wody dolać kilka łyżek gotowego soku... i smacznego!
Sok z czarnego bzu do herbaty
Sok z czarnego bzu można pić na wiele różnych sposobów, można także dodać go do herbaty, aby wzbogacić jej smak i właściwości zdrowotne. To świetny dodatek zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Aby przygotować herbatę z dodatkiem soku z czarnego bzu, wystarczy wlać gorącą herbatę do filiżanki i dodać 1-2 łyżki soku z czarnego bzu. Można także dodać trochę miodu lub cytryny, aby wzbogacić smak napoju.
Właściwości soku z czarnego bzu
1. Sok z czarnego bzu jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy C, A, B1, B2 oraz wiele minerałów, w tym potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
2. Zawiera również wiele antyoksydantów, które przyczyniają się do ochrony organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
3. Sok z czarnego bzu ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz