Deser Malinowa Chmurka... mega pyszny
Malinowa Chmurka
Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Połączenie malin, śmietany i bezy jest niesamowite.
Kultowa malinowa chmurka w wersji mini - czyli jako szybki deser podawany w szklanych pucharkach🍨 Z przygotowań tego pysznego deseru najwięcej czasu zabierze... tężenie galaretki 🤪, także Wasza praca ograniczona jest do minimum.
Co skrywa deser malinowa chmurka? Zatopione w galaretce dojrzałe maliny, kawałki biszkoptów, i bitą śmietanę. Nie zabrakło także chrupiącego akcentu - wierzch deseru udekorowałam mini bezikami i prażonymi płatkami migdałów. Niebo!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
Pyszny deser, wzorowany na cieście o tej samej nazwie :) Idealnie sprawdzi się na lato.Deser Malinowa Chmurka to deser inspirowany słynnym ciastem o tej samej nazwie. Malinowa chmurka to kruche ciasto z malinami w galaretce, kremem śmietankowym z mascarpone i bezą z płatkami migdałów.
Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję najlepszy wśród deserów. Ten deser jest idealnie słodki, kremowy, owocowy, wprost idealny! Zamiast kruchego ciasta mamy tutaj kruche maślane ciasteczka, a bezę mamy w postaci pokruszonych małych bezików. Aby jak najdłużej zachować chrupkość bez należy pokruszyć je na deser jak najpóźniej. Małe beziki polecam przygotować z mojego niezawodnego przepisu.
- 200 g małych białych bezików (lub 100g bezików i 100g herbatników Petit beurre)
- 250 g świeżych malin
- 1 galaretka czerwona: truskawkowa lub malinowa
- 0,5l śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 wysokich szklanek , np. takich jak do drinków ( mogą też być wyższe pucharki)
- kilka malin do dekoracji
- 50g płatków migdałów
- listki melisy do dekoracji ( opcjonalnie)
Na początku przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia, ale nie do całkowitego zgęstnienia (galaretka musi być półpłynna).
Następnie ubić bitą śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Połowę bezików podzielić na mniejsze części (wystarczy połamać w dłoniach) i wsypać na dno do wysokich szklanek (wysokich pucharków). Tę warstwę bezików można zastąpić herbatnikami).
Na nie wysypać połowę malin. Na nie wyłożyć połowę śmietanowej masy. Znów powtórzyć i wlać galaretkę oraz maliny,
a na nie wyłożyć resztę bitej śmietany z serkiem mascarpone. Na końcu nasz deser wykończyć pokruszonymi bezikami.
Beziki możemy posypać także migdałami. My ich nie lubimy, dlatego ich nie dodaję. Trzeba je wtedy uprażyć na rozgrzanej suchej patelni do lekkiego zezłocenia i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo do dekoracji możemy wykorzystać listki melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz