Pstrąg w zalewie słodko-kwaśnej
Pstrąg w zalewie słodko-kwaśnej
SKŁADNIKI:
- świeże pstrągi
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- ewentualnie papryka słodka (my dajemy)
SKŁADNIKI ZALEWY:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu
- 0,5 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 6 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 szt. cebuli
- marchewka
WYKONANIE:
Pstrągi przekroić na pół, usunąć wnętrzności, umyć je i osuszyć. Pokroić na dzwonki ok. 2-3 centymetrowe, czyli takie na 2-3 kęsy. Przyprawić je przyprawami. My dodatkowo lubimy doprawić je słodką papryką, dlatego nasze pstrągi po usmażeniu mają ciemną barwę, zalewa też wtedy jest ciemniejsza, bo przejmuje kolor ryby. Pstrągi odstawić na bok aby się przegryzły. Ryby można obtoczyć w mące, jednak my tego nie robimy. Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Wyłożyć je na papierowy ręcznik.
Teraz druga przepisu część czyli zalewa do pstrągów. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę i pokrojony w plasterki czosnek. Ponadto dodać plasterki lub półplasterki cebuli oraz marchewki.
Gotować doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć ogień i wlać ocet. Ponownie zagotować.
W czasie gdy zalewa się gotuje poukładać pstrągi w słoikach lub w salaterce . Gorącą zalewą zalać rybki. Jak wystygną wstawić je do lodówki na 24 godziny aby się przegryzły. Przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowane ryby w chłodnym miejscu postoją naprawdę długo, bo i ponad miesiąc. U nas zawsze stoją w letniej kuchni, która znajduje się w byłej stodole. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz