×

Klopsiki w młodej kapuście



Klopsiki w młodej kapuście


Klopsiki z mięsa mielonego kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, bo wtedy najlepsze klopsiki szykowała babcia Pietkiewiczowa na Mazurach. Szczególnie latem, kiedy miała swoje warzywa z ogródka urokliwie położonego tuż nad samym jeziorem. Zawsze szła z miseczką i nożykiem, wyrwała, wycinała i obrywała do niej wszystkie potrzebne warzywa, a potem ich zapach unosił się w całym domu. Smak Jej klopsików pamiętam do dziś. Pyszne, aromatyczne mięso z dodatkiem młodej kapusty przygotowanej na domowym bulionie to prawdziwy raj dla podniebienia. Przy daniach z młodej kapusty nie można zapomnieć o duuuużej ilości koperku, bo bez niego to już nie te same dania. Zainspirowana wspomnieniami postanowiłam odwzorować ten przepis. Czy się udało... nie wiem, ale danie smakowało wszystkim domownikom... a to najważniejsze. Powtórzę go jeszcze nieraz.



Domowe klopsiki są bardzo miękkie, soczyste i delikatne. Nie zawierają cebulki, ponieważ znajduje się ona w kapuście. Nie są też obtaczane w mące, czy bułce, za to uduszone w młodej kapuście, kiedy przejdą jej aromatem są pyszne. 



  SKŁADNIKI:  

  • 1 główka młodej kapusty ok. 600 g
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • do smaku dowolna przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 łyżka masła
  • koperek

  KLOPSIKI:  

  • 500 g mięsa mielonego (jakie lubicie)
  • 1 czerstwa bułka 
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz



  WYKONANIE:  

Bułkę rozdrobnić na mniejsze kawałki i namoczyć w odrobinie ciepłego mleka. Następnie wymieszać na papkę przy użyciu widelca (ja użyłam 2 bułek, ponieważ przygotowałam danie z dwóch porcji). Do miseczki przełożyć  mięso mielone, dodać jajko, bułkę, całość doprawić solą oraz pieprzem. 



Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowego mięsa formować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. 



Tak przygotowane klopsiki można podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy, ja tak zrobiłam lub zapiec w piekarniku (180 stopni 25 minut).



Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy lub noża. 



Cebulę udusić na łyżce masła. Po kilku minutach dorzucić do niej marchewkę. Całość dusić przez kilka minut. 



Po upływie czasu na patelnię wyłożyć posiekaną kapustę, całość zalać bulionem i dusić przez 5-6 minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Ja musiałam wszystko przełożyć do garnka, bo okazało się, że nie mieści się na patelni. natomiast zamiast bulionu wrzuciłam zrobione przeze mnie kostki bulionowe i dolałam wody.



Na patelnię lub do garnka (jak u mnie) wyłożyć przygotowane klopsiki, całość przykryć i dusić przez ok. 10 minut do momentu aż kapusta będzie odpowiednio miękka. 



Doprawić do smaku solą, pieprzem i kurkumą oraz dowolną przyprawą do mięsa mielonego Moją ulubioną jest ta kupowana gdzieś na bazarkach albo przez internet:



Na samym końcu dodać drobno posiekany koperek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger