×

Kurczak w kremowym sosie curry... błyskawiczny przepis


Kurczak w kremowym sosie curry


Prosty, pyszny i błyskawiczny... taki jest przepis na kurczaka w kremowym sosie curry.
To pyszne danie kuchni indyjskiej. Przyprawa curry sprawia, że drobiowe mięso zyskuje niepowtarzalny, orientalny smak. Danie to stanowi wspaniałą alternatywę dla klasycznych dań z kurczaka, kiedy poszukujemy nowych smaków. Aromatyczny kurczak w sosie curry ma przyjemną konsystencję dzięki dodatkowi śmietanki 30%. Doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Kiedy mój mąż zaczął jeść kurczaka curry powiedział: "Smakuje genialnie!" A zatem to świetna propozycja obiadowa! Smacznie polecam!



  SKŁADNIKI:  

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • limonka do skropienia (niekoniecznie)




  WYKONANIE:  

Filety pokroić na małe kawałki, w kostkę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą curry.




Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę oliwy i wymieszać. Odstawić na bok do zamarynowania na pół godziny. 




Przed smażeniem kurczaka wymieszać go z małą ilością mąki.




Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić kurczaka i obsmażyć z każdej strony, co jakiś czas zamieszać.





Wlać śmietankę, gotować przez ok. 3 minuty pod przykryciem do zgęstnienia.





Zdjąć pokrywę, odstawić z ognia i posypać natką pietruszki.




Kurczaka w sosie skrapiać na talerzach sokiem z limonki, jednak nie jest to konieczne.

Podawać z ryżem lub kaszą bulgur oraz dowolną surówką lub sałatką, np. taką (jak u mnie): 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger