Kurczak z papryką i szpinakiem w kremowym sosie ze śmietanki
Kurczak z papryką i szpinakiem w kremowym sosie ze śmietanki
Kurczak, szpinak i papryka w kremowym, śmietankowym sosie to pyszne połączenie delikatnego mięsa, świeżych warzyw i aksamitnego sosu. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale także pełne smaku i aromatu. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na wyjątkową kolację. Zamiast kurczaka możecie dodać indyka. Danie doskonale pasuje do ryżu, makaronu, kaszy, kopytek czy ziemniaków.
SKŁADNIKI:
- 500 g filetów z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki papryki i tymianku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 200 ml bulionu drobiowego ( u mnie 4 bulionetki domowej roboty + woda)
- 125 ml śmietanki 18% lub 30%
- garść szpinaku
- 50 g sera mozzarella (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Z filetów odkroić błonki i kostki. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, a potem jeszcze na połowę, tak aby powstały mniejsze fileciki. Rozbić je delikatnie tłuczkiem.

Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
W międzyczasie przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić czosnek, cebulę pokroić w półtalarki a paprykę w krótkie paseczki. Rozgrzać dużą patelnię z olejem i smażyć filety po ok. 3-4 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek, pokrojoną w półtalarki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć 2-3 minuty.
Między warzywa włożyć filety. Wlać bulion (ja wrzuciłam 4 bulionetki domowej roboty, które mam trzymam w zamrażarce) i dolałam wodę. Jej ilość zależy od nas, czyli od tego czy chcemy mieć więcej czy mniej sosu, my lubimy kiedy jest go dużo. Gotować cały czas mieszając.
Wsypać szpinak i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły.
Wlać śmietankę, gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie jeszcze raz przewrócić mięso. Gotowe danie można posypać mozzarellą w wiórkach. Ja dodatkowo posypałam pokrojonym szczypiorkiem.
Podawać z czym tylko chcemy, z ziemniakami, kopytkami, makaronem, ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz