Kompot wiśniowy
Kompot wiśniowy
Kompot z wiśni robi się - w lipcu lub sierpniu, gdy najłatwiej kupić owoce lub zerwać je prosto z drzewa we własnym sadzie, np. w moim. Wiśniowy kompot to niezapomniany smak z mojego dzieciństwa, który kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami. A jak go zrobić? Pokolenie naszych mam i babć ma na to swój własny sprawdzony sposób. Ja od zawsze korzystam z przepisu mojej cioci Heli, siostry taty. Do dziś wspominam jak stał u cioci w sieni (korytarzu), ugotowany, w metalowym wiadrze, zimny i orzeźwiający. Po prostu pyszny... zwłaszcza w gorące dni. Korzystajcie z tego prostego przepisu!
SKŁADNIKI:
- 1 kg wiśni
- 1,5 litra wody
- cukier do smaku około 100–150 g, ilość zależna od Twoich preferencji
Wskazówka!
Można dodać 3-4 goździki, kawałek cynamonu lub sok z cytryny
WYKONANIE:
Wiśnie dokładnie umyć. Można je wydrylować, ale nie jest to konieczne. Obecność pestek nada intensywniejszego aromatu. Do garnka wsypać wiśnie,
a następnie wlać wodę oraz wsypać cukier.
Gotować na wolnym ogniu przez około 15–20 minut. Owoce mają zmięknąć i puścić sok. Opcjonalnie możesz dodać goździki, cynamon lub sok z cytryny. Kompot pozostawić do ostygnięcia, zimny smakuje najlepiej, ale są też zwolennicy jego picia na ciepło. Po ostygnięciu kompot można też wstawić go do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz