×

Ketchup z cukinii w TM6



Ketchup z cukinii

Keczup z cukinii obok ketchupu z papryki to prawdziwy hit. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś (-eś)ś, to koniecznie sprawdź ten przepis i zrób go sam w domu. Można podawać go jako dodatek do potraw, np.: zapiekanek, białego sera, do „szwedzkiego stołu” na śniadanie, do pizzy, tostów, gotowanych na pół twardo warzyw, frytek czy kanapek, ale można również wykorzystać go jako świetną bazę sosów do makaronu, ryżu czy mięsa. Ten przepis jest naprawdę prosty i szybki, bo wykorzystuje się do niego gotowy koncentrat pomidorowy, a smak?... wyborny. Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić i podać na stół. Polecam!



  SKŁADNIKI :  

  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 800 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka poniżej)
  • 80 g białego octu winnego
  • 80 g octu jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)


  WYKONANIE :  

Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Dodać cebulę i cukinię, zmiksować 15-20 s/obr. 7. 

Wskazówka!
Małych, młodych cukinii o miękkiej skórce nie trzeba obierać. Duże cukinie o twardej skórce należy obrać oraz pozbawić części nasiennej i pokroić w grubszą kostkę oraz w punkcie 2. razie potrzeby wydłużyć czas rozdrabniania o 10 s.




Wskazówka!
Duże cukinię najłatwiej oczyścić z nasion za pomocą gałkownicą do lodów, albo zwykłą dużą łyżką.


Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać ocet, odparowywać 15 min/120°C/obr. 2. 



Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz, odparowywać 15 min/120°C/obr. 2 lub do uzyskania pożądanej konsystencji.



Wskazówka:
1. Aby otrzymać ketchup pikantny, w punkcie 5. należy dodać 1-1½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej.
2. Aby otrzymać ketchup ziołowy należy dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, suszonych.

 Uruchomić Miksowanie 1 min. Gorący ketchup przelać do wyparzonych słoików (patrz wskazówka poniżej) i mocno zakręcić. 



Postawić na ściereczce do góry dnem i zostawić do ostygnięcia, wieczka powinny zrobić się wklęsłe. Słoiczki można też pasteryzować 10 minut.


TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY NA SŁOICZKI:
https://sielskagosia.blogspot.com/2025/07/ketchup-z-cukinii-etykiety-do-druku.html

Wskazówki:
2. W zależności od osobistych preferencji można zmodyfikować ilość cukru.
3. Zaleca się przechowywanie ketchupu przez maksymalnie 12 miesięcy.
4. Po otwarciu ketchup powinien być przechowywany w lodówce i należy go spożyć w ciągu 5-6 dni.



Jak wyparzyć słoiki?

1. Zanurzyć zakrętki i puste słoiki w dużym garnku z wodą w taki sposób, aby woda znajdowała się wewnątrz naczyń, doprowadzić do wrzenia i pozostawić we wrzącej wodzie przez 30 min, następnie wyjąć i odstawić do osuszenia.

2. Słoiki można również wyparzyć w piekarniku lub w zmywarce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger