Krążki jabłek w cieście naleśnikowym
Krążki jabłek w cieście naleśnikowym
Świetny pomysł na śniadanie, fajna przekąska w ciągu dnia, a także idealny deser. Jabłka w cieśnie naleśnikowym to pyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych, każdy się nimi zachwyca. Jabłka w cieście naleśnikowym są bardzo szybkie i tanie w przygotowaniu. Można je przygotować przez cały rok, gdyż w naszym kraju jabłek jest pod dostatkiem! Krążki są ekspresowe w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Naprawdę warto wypróbować ten szybki przepis!
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1 szklanka mąki pszennej lub tortowej
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 3 średnie lub 2 duże jajka
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- olej do smażenia
- 800 g jabłek - 3 duże lub 4 średnie
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Do miski wsypać jedną szklankę mąki. Wbić trzy jajka średniej wielkości i wlać troszkę mniej niż 3/4 szklanki mleka.
Dodać szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i dwie płaskie łyżki cukru waniliowego.
Miksować ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż klasyczne ciasto na naleśniki.
Wskazówka!
Ciasto można odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne jeśli mleko i jajka nie były zimne.
Jabłka dokładnie umyć, szczególnie jeśli pochodzą - tak jak u mnie - z sadu. Do krążków wykorzystałam, tzw. spady, których w naszym sadzie jest naprawdę dużo. Jabłka cienko obrać a następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 3-5 mm.
Jabłka kroić tak, by gniazdo nasienne pozostało po środku. Następnie z każdego krążka jabłka wyciąć gniazdo nasienne.
Wskazówka!
Do wycinania gniazd nasiennych warto użyć metalowego pierścienia do wykrawania o jak najmniejszej średnicy, tyle tylko aby obejmowało gniazdo. Jeśli jednak takiego nie posiadacie, to wystarczy zwykły mały kieliszek, ja właśnie takiego użyłam.
Dokładnie wymieszać gęste ciasto naleśnikowe i nagrzać patelnię. Ustawić średnią moc. Na patelnię wlać łyżkę oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadzić po całej patelni. Przy pomocy szczypiec lub widelca zanurzać każdy krążek jabłka w cieście naleśnikowym i kłaść na patelnię.
Po około dwóch minutach ostrożnie przełożyć każdy placek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Smażyć powoli, tak aby jabłuszka były w środku upieczone.
Jabłka w cieście są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione. Jeśli placki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika.
W ten sposób usmaż wszystkie przygotowane jabłka.
Wskazówka!
Pamiętać o tym, by w razie potrzeby dodawać porcję tłuszczu na patelnię.
Gotowe krążki po zdjęciu z patelni wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Gotowe jabłka w cieście można po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem i szczyptą cynamonu albo polać dowolnym jogurtem owocowym


















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz