Rydze smażone w śmietanie

Rydze smażone w śmietanie
Ten przepis na rydze smażone w śmietanie to pomysł na wykorzystanie ich wyjątkowego smaku. U nas rydze rosną w ogrodzie na trawniku. Przywędrowały kilka lat temu, zapewne dzięki ptakom, które przyniosły grzybnię. Mając je ogrodzie nie sposób nie wykorzystać ich naszej w nasze kuchni. Rydze przygotowane w ten sposób są pysznym dodatkiem do obiadu, np: do ziemniaków, kaszy, kopytek itp. Mogą również być samodzielnym daniem, np: na kolację. Rydze w śmietanie nie wymagają wielu dodatków. Żeby podkreślić ich smak wystarczy masło, sól, pieprz. My najbardziej lubimy je podane samodzielnie z dodatkiem chleba. Śmietana w tym przepisie tworzy pyszny sos idealny do maczania w nim świeżego pieczywa.
SKŁADNIKI:
- rydze ok. 30 dag
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- masło do smażenia
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Rydze dokładnie oczyścić szczoteczką. Następnie pokroić w paski ok. 1-cm szerokości. Można też przekroić kapelusze na cztery lub sześć części w zależności od szerokości kapelusza.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulkę, tak aby była szklista.
Następnie dodać pokrojone rydze i smażyć przez około 10 minut.
Po tym czasie wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Całość smażyć do czasu aż śmietana nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie. Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki lub dodaj kilka listków świeżego tymianku.














Brak komentarzy:
Prześlij komentarz