Przepis na ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć i wymieszać ze 100 ml letniego mleka, 1 łyżką cukru i wierzch obsypać łyżką mąki. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, wlać rozmieszane drożdże z mlekiem, lekko wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W garnku stopić masło i przestudzić. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, jajka i białko. Wyrobić gładkie ciasto, łatwo odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 30 minut.
Przepis na wierzch: Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, obsypać cynamonem. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przygotować kruszonkę, zagnieć ją z margaryny, mąki i cukru.
Przygotowanie bułek, pieczenie: Ciasto podzielić na 12 części, formować kule jak na bułki bez nadzienia, następnie rozpłaszczyć na stolnicy (lekko oprószonej mąką), brzegi posmarować żółtkiem roztrzepanym widelcem. Nakładać łyżeczką budyń, powtykać w budyń jabłka i obsypać wierzch kruszonką. Bułki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec 25 (do 30) minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego! |
Gosia ile tej mąki?
OdpowiedzUsuń1/2 kg
OdpowiedzUsuń1/2 kg
OdpowiedzUsuń