Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
SKŁADNIKI:
- 500 g fasoli Jaś
- 350g kiełbasy
- 150g boczku wędzonego
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- sól, pieprz, cukier
- świeża natka
- koncentrat pomidorowy
WYKONANIE:
Fasolę
namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą nieco powyżej poziomu fasoli. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku
i gotować fasolę na małym ogniu wyrzucając na bieżąco szumowiny. Boczek pokroić
w słupki. Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i
pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek.
Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę.
Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać
pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą
papryką i cukrem, zagęścić koncentratem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz