×

Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku


   SKŁADNIKI:   
  • 500 g fasoli Jaś
  • 350g kiełbasy
  • 150g boczku wędzonego 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża natka
  • koncentrat pomidorowy 

   WYKONANIE:   

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą nieco powyżej poziomu fasoli. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu wyrzucając na bieżąco szumowiny. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek. Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić koncentratem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger