×

Karkówka w zupie cebulowej

 

Wspaniały przepis na karkówkę... na co dzień i od święta... gorąco polecam.

Karkówka w zupie cebulowej


  SKŁADNIKID:  
  • 8 - 9 plastrów karkówki wieprzowej (takich o grubości 1 cm)
  • 2 paczki zupy cebulowej po 30 gramów (użyłam z Knorr'a)
  • 1 paczuszka Fixu do potraw chińskich (również Knorr)
  • 2 duże cebule
  • czarny pieprz
  • 3 szklanki zimnej wody
   WYKONANIE:   

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Nie rozbijamy, posypujemy czarnym pieprzem i podsmażamy na oleju na patelni, następnie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Z pozostałego na patelni tłuszczu zbieramy szumy. Cebule kroimy w półtalarki, przysmażamy na tym samym tłuszczu co wcześniej mięso. Cebulę wykładamy równomiernie na mięso. Obie zupy i fix rozprowadzamy w około 750 ml wody i zalewamy nią mięso. Naczynie z karkówką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut, bez przykrycia. Co jakiś czas przewracamy mięso na drugą stronę. Podajemy z ulubionym dodatkami.

Autorka bloga na którym znalazłam ten przepis, pisze o nim:  "Obiad bez pracy, pyszny, aromatyczny. Mięso jest bardzo delikatne i soczyste, nie stoimy przy garnkach, nie musimy cały czas pilnować, że coś się przypali" . A tu link:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger