×

Pleśniak... proste a jakże pyszne ciasto

Pleśniak


 CIASTO KRUCHE:  
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
 DODATKOWO:  
  • słoiczek dżemu, np. powidła śliwkowe
 BEZA:  
  • szczypta soli
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 

   WYKONANIE:   

Z mąki, posiekanej nożem margaryny, żółtek i proszku do pieczenia oraz cukru zagnieść kruche ciasto. Powstałą porcję podzielić na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze.  Do jednej z mniejszych dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi. Małe kawałki ciasta włożyć do zamrażarki. Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia i nakłuć widelcem dość gęsto. Podpiec spód ciasta w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Jeszcze gorące posmarować dżemem. Wyjąć z zamrażarki ciemne ciasto i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo porcjami szklankę cukru. Pianę wyłożyć na ciemne starte ciasto. Wyjąć z lodówki białe ciasto i zetrzeć na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

2 komentarze:

  1. A Ty wiesz, Gosiu, że ja jeszcze pamiętam gdzieś tam w zakamarkach kubków smakowych ciasta z Twojego domu rodzinnego...

    OdpowiedzUsuń
  2. To mój tata był specjalistą w tej dziedzinie... na szczęście ja odziedziczył Jego talent :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Sielskagosia , Blogger