Pleśniak... proste a jakże pyszne ciasto
Pleśniak
CIASTO KRUCHE:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 1/2 kostki margaryny
- szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
DODATKOWO:
- słoiczek dżemu, np. powidła śliwkowe
BEZA:
- szczypta soli
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Z mąki, posiekanej nożem margaryny, żółtek i proszku do pieczenia oraz cukru zagnieść kruche ciasto. Powstałą porcję podzielić na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi. Małe kawałki ciasta włożyć do zamrażarki. Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia i nakłuć widelcem dość gęsto. Podpiec spód ciasta w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Jeszcze gorące posmarować dżemem. Wyjąć z zamrażarki ciemne ciasto i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo porcjami szklankę cukru. Pianę wyłożyć na ciemne starte ciasto. Wyjąć z lodówki białe ciasto i zetrzeć na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
A Ty wiesz, Gosiu, że ja jeszcze pamiętam gdzieś tam w zakamarkach kubków smakowych ciasta z Twojego domu rodzinnego...
OdpowiedzUsuńTo mój tata był specjalistą w tej dziedzinie... na szczęście ja odziedziczył Jego talent :-)
OdpowiedzUsuń