Zupa szpinakowa... przepyszna
Zupa szpinakowa
SKŁADNIKID: - 1 litr bulionu
- 4 garści szpinaku świeżego lub mrożonego
- 4 marchewki
- sól, pieprz
- serek topiony 50g
- 2 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE:
SKŁADNIKID:
- 1 litr bulionu
- 4 garści szpinaku świeżego lub mrożonego
- 4 marchewki
- sól, pieprz
- serek topiony 50g
- 2 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE:
Marchewki i pietruszkę pokrojone w kostkę ugotować w bulionie. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę go dusić, ok. 1 min., nie może się przyrumień, ponieważ potem będzie gorzki. umyty i pokrojony drobno szpinak wrzucić na patelnię i chwilę dusić, aż zwiędnie. dodać do bulionu wraz z marchewką i pietruszką. Doprowadzić do wrzenia. Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać do zupy. Serek topiony pokrojony w kostkę dodać do zupy, mieszać do momentu, aż się rozpuści. przyprawić do smaku. Kwaśną śmietankę zahartować, tj. do śmietanki dodać 3 łyżki gorącej zupy i wymieszać. Zupę zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietankę, wymieszać. Zupę można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis sprawdzony, zaczerpnięty z blogu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz