×

Zupa szpinakowa... przepyszna

Zupa szpinakowa


  SKŁADNIKID:  
  • 1 litr bulionu
  • 4 garści szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 4 marchewki
  • sól, pieprz
  • serek topiony 50g
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • jajka ugotowane na twardo
   WYKONANIE:   

Marchewki i pietruszkę pokrojone w kostkę ugotować w bulionie. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę go dusić, ok. 1 min., nie może się przyrumień, ponieważ potem będzie gorzki. umyty i pokrojony drobno szpinak wrzucić na patelnię i chwilę dusić, aż zwiędnie. dodać do bulionu wraz z marchewką i pietruszką. Doprowadzić do wrzenia. Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać do zupy. Serek topiony pokrojony w kostkę dodać do zupy, mieszać do momentu, aż się rozpuści. przyprawić do smaku. Kwaśną śmietankę zahartować, tj. do śmietanki dodać 3 łyżki gorącej zupy i wymieszać. Zupę zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietankę, wymieszać. Zupę można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis sprawdzony, zaczerpnięty z blogu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger