×

Zupa szczawiowa


Szczaw zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga na wzdęcia, zatrucia pokarmowe, łagodzi kaszel i katar, goi trudno gojące się rany. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze usuwa z organizmu wapń. Mówcie, co chcecie ale ja najchętniej sięgam po taki łąkowy. Wychowałam się bowiem na wsi, gdzie razem z ciocią Helą chodziliśmy na pobliską łąkę tuż za domem aby go zbierać.

Zupa szczawiowa


   SKŁADNIKI:    SKŁADNIKI:   
  • 250 g posiekanego szczawiu
  • 2 l bulionu
  • 2 marchewki
  • pietruszka,
  • kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz


   WYKONANIE:   

Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy lekko pokrojony drobno szczaw z odrobiną soli i pieprzu. Podsmażony szczaw dodajemy do bulionu i gotujemy razem około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zabielamy zupę śmietaną. Przyprawiamy do smaku, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger