Zupa szczawiowa
Szczaw zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga na wzdęcia, zatrucia pokarmowe, łagodzi kaszel i katar, goi trudno gojące się rany. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze usuwa z organizmu wapń. Mówcie, co chcecie ale ja najchętniej sięgam po taki łąkowy. Wychowałam się bowiem na wsi, gdzie razem z ciocią Helą chodziliśmy na pobliską łąkę tuż za domem aby go zbierać.
Zupa szczawiowa
SKŁADNIKI: SKŁADNIKI:
- 250 g posiekanego szczawiu
- 2 l bulionu
- 2 marchewki
- pietruszka,
- kawałek selera
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać
bulionem i gotować na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i
podsmażamy lekko pokrojony drobno szczaw z odrobiną soli i pieprzu.
Podsmażony szczaw dodajemy do bulionu i gotujemy razem około 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie zabielamy zupę śmietaną.
Przyprawiamy do smaku, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz