×

Botwinka, czyli czas na buraczki


Botwinka

  SKŁADNIKI:  

  • 1 litr buliony jarzynowego lub mięsnego
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 500g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz, cukier, sól
  • 5 łyżek śmietany
  • koperek
  • jajka



   WYKONANIE:   

Przygotować gorący bulion. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście a buraczki obrać. Liście posiekać na desce a buraczki pokroić na cienkie półplasterki lub zetrzeć na tarce. Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 - 7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodać buraczki razem z liśćmi. Gotować do miękkości. Dodać sok z cytryny. Śmietanę rozprowadzić z wywarem i wlać do zupy. Wrzucić posiekany koperek. Podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo i przekrojonym na pół lub ćwiartki.




PRZEPIS DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger