KRAKERSOWA NIESPODZIANKA... na koniec roku szkolnego
Krakersowa Niespodzianka
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Żółtka
oddzielamy od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną
pianę. Do żółtek dodaj cukier i mleko. zmiksuj na biały kogel-mogel.
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. na
kogel-mogel wyłóż pianę i delikatnie wy mieszaj. Następnie porcjami
dodawaj mąki i mieszaj delikatnie łopatką, aby składniki dobrze się
połączyły, ale piana nie opadła. Ciasto przełóż do prostokątnej formy
wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20 min. Przed wyjęciem
sprawdź patyczkiem czy jest dopieczone. Odstaw do wystudzenia.
Ponadto:
- Krem rumowy w torebce np. Gellwe (taki ze sklepu) - przygotować według przepisu na opakowaniu
- 1 paczka prostokątnych krakersów 175g
- 2 dowolne galaretki np. gruszkowe
- 6 jabłek startych na tarce o dużych oczkach
Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy krakersy, jeden przy drugim. Na krakersy wykładamy pozostały krem. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o pół szklanki na każdą torebkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z ostygniętą , ale nie zastaną galaretką i wylewamy na krem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto jest najlepsze na następny dzień. Jeśli jednak chcecie jeść je od razu, to radzę nasączyć delikatnie biszkopt chociażby wodą z cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz