×

KRAKERSOWA NIESPODZIANKA... na koniec roku szkolnego

Krakersowa Niespodzianka

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier i mleko. zmiksuj na biały kogel-mogel. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. na kogel-mogel wyłóż pianę i delikatnie wy mieszaj. Następnie porcjami dodawaj mąki i mieszaj delikatnie łopatką, aby składniki dobrze się połączyły, ale piana nie opadła. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest dopieczone. Odstaw do wystudzenia.

Ponadto:
  • Krem rumowy w torebce np. Gellwe (taki ze sklepu) - przygotować według przepisu na opakowaniu
  • 1 paczka prostokątnych krakersów  175g
  • 2 dowolne galaretki  np. gruszkowe
  • 6 jabłek startych na tarce o dużych oczkach
Przygotowanie:
Na  wystudzony biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy krakersy, jeden przy drugim. Na krakersy  wykładamy pozostały krem. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o pół szklanki na każdą torebkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z ostygniętą , ale nie zastaną galaretką i wylewamy na krem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto jest najlepsze na następny dzień. Jeśli jednak chcecie jeść je od razu, to radzę nasączyć delikatnie biszkopt chociażby wodą z cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger