×

Wiejska przekąska idealna na przyjacielskie spotkania

W sielskiej kuchni nie może zabraknąć dań, które można wykonać szybko,
 i które wykorzystują nasze wiejskie smaki. Mało tego, takich które wybitnie smakują naszym przyjaciołom. A zatem, polecam przekąskę złożoną z wędzonego boczku,, szpinaku i ciasta francuskiego. Nic prostszego!

Wiejska przekąska 

Składniki:
  • ciasto francuskie (z jednego płata wychodzi 8 poduszeczek)
  • boczek wędzony w plastrach
  • listki szpinaku (świeże lub mrożone)
  • ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
  • sól ziołowa i słodka papryka
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 części. Powstaną taki nieregularne kwadraty, raczej przypominające prostokąt😉Każdy prostokątny plaster oprószamy solą ziołową i słodką papryką. Na to kładziemy listki szpinaku, boczek i starty żółty ser. Sklejamy 2 przeciwległe rogi. Wierzch obsypujemy czerwoną słodką papryką dla ładnego wyglądu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do lekkiego zbrązowienia. Pyyyycha!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger