Pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Pizza intensywnie pachnąca czosnkiem i świetnie zaspokajająca apetyt wszystkich... zarówno małych jak i dużych gości.
Ciasto:
- 1/4 kostki drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 0,75 kg mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ketchup
Najpierw przygotowujemy zaczyn: podgrzewamy mleko żeby letnie, wsypujemy cukier, wgniatamy drożdże, dobrze mieszamy. Wierzch posypujemy małą garstką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Wsypujemy mąkę do miski, wlewamy rozczyn, olej, wsypujemy sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny i przykrywamy ściereczką.
Farsz:
- 3 duże garści szpinaku świeżego
- 6 jajek
- 6 ząbków czosnku
- oregano
- 3 cebule
- wędlina podwędzana kilka plastrów
- 25-30 dag sera żółtego
- masło do smażenia
Wykonanie:
Cebulę posiekać w półplasterki i przesmażyć na maśle na szklisto. Na drugiej patelni rozgrzać masło i przesmażyć na niej drobno roztarty czosnek. Smażyć tylko chwilę, żeby nie był gorzki i dołożyć szpinak. Jeśli listki są małe to wrzucamy w całości, a jeśli większe, to kroimy na mniejsze. Smażymy krótko, tylko żeby zmacerowiał.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na dużej kwadratowej blasze takiej z piekarnika. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Wykładamy cebulę, wędlinę, szpinak z czosnkiem i posypujemy serem żółtym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 20 min, po czym wbijamy na pizze 6 jajek w odpowiednich odległościach i solimy je. Dopiekamy pizza max. do 10 minut. Pizza gotowa, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz