×

Pizza ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Pizza intensywnie pachnąca czosnkiem i świetnie zaspokajająca apetyt wszystkich... zarówno małych jak i dużych gości.

Ciasto:
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,75 kg mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ketchup
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn: podgrzewamy mleko żeby letnie, wsypujemy cukier, wgniatamy drożdże, dobrze mieszamy. Wierzch posypujemy małą garstką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Wsypujemy mąkę do miski, wlewamy rozczyn, olej, wsypujemy sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny i przykrywamy ściereczką.

Farsz:
  • 3 duże garści szpinaku świeżego
  • 6 jajek
  • 6 ząbków czosnku
  • oregano
  • 3 cebule
  • wędlina podwędzana kilka plastrów
  • 25-30 dag sera żółtego
  • masło do smażenia
Wykonanie:
Cebulę posiekać w półplasterki i przesmażyć na maśle na szklisto. Na drugiej patelni rozgrzać masło i przesmażyć na niej drobno roztarty czosnek. Smażyć tylko chwilę, żeby nie był gorzki i dołożyć szpinak. Jeśli listki są małe to wrzucamy w całości, a jeśli większe, to kroimy na mniejsze. Smażymy krótko, tylko żeby zmacerowiał. 


Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na dużej kwadratowej blasze takiej z piekarnika. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Wykładamy cebulę, wędlinę, szpinak z czosnkiem i posypujemy serem żółtym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 20 min, po czym wbijamy na pizze 6 jajek w odpowiednich odległościach i solimy je. Dopiekamy pizza max. do 10 minut. Pizza gotowa, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger