Papryka faszerowana mięsem i ryżem... MEGA PYSZNE :-)
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Składniki:
- 10 papryk w dowolnym kolorze, chociaż czerwona jest najsłodsza
- dowolny ser żółty
Farsz:
- 1kg mięsa mielonego
- 2 torebki ryżu
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 mały słoiczek koncentratu
- sól, słodka papryka, pieprz
Sos:
- woda
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany (wystarczy 12%)
- 2 kostki rosołowe
- majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, studzimy. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem, dodajemy przyprawy i koncentrat. Ostudzone mięso mieszamy dokładnie z ryżem i nadziewamy papryki, którym odkrajamy wcześniej czapeczki i wydrążamy nasiona. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Papryki układamy w dużym płaskim naczyniu, przykrywamy czapeczkami i wlewamy szklankę wody. Wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy sos: Gotujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy koncentrat i przyprawy, kiedy się zagotuje dodajemy śmietanę. Gotowy sos wlewamy do papryk. Pieczemy je ok. 1godz. 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy czapeczki i wyjmujemy je, żeby się za bardzo nie spiekły a na papryki z farszem kładziemy plastry sera żółtego i zapiekamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz