×

Papryka faszerowana mięsem i ryżem... MEGA PYSZNE :-)

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Składniki:
  • 10 papryk w dowolnym kolorze, chociaż czerwona jest najsłodsza
  • dowolny ser żółty
Farsz:
  • 1kg  mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały słoiczek koncentratu
  • sól, słodka papryka, pieprz
Sos:
  • woda
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany (wystarczy 12%)
  • 2 kostki rosołowe
  • majeranek, sól, pieprz
Wykonanie: 
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, studzimy. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem, dodajemy przyprawy i koncentrat. Ostudzone mięso mieszamy dokładnie z ryżem i nadziewamy papryki, którym odkrajamy wcześniej czapeczki i wydrążamy nasiona. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Papryki układamy w dużym płaskim naczyniu, przykrywamy czapeczkami i wlewamy szklankę wody. Wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy sos: Gotujemy wodę z kostkami rosołowymi, dodajemy koncentrat i przyprawy, kiedy się zagotuje dodajemy śmietanę. Gotowy sos wlewamy do papryk. Pieczemy je ok. 1godz. 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy czapeczki i wyjmujemy je, żeby się za bardzo nie spiekły a na papryki z farszem kładziemy plastry sera żółtego i zapiekamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger