Sałatka z fasolki, ogórków i ... kotem w tle
Dziś naszło mnie na przygotowanie sałatki z fasolki, ogórków i cebuli, bo cóż tu robić, kiedy syn oberwał wiadro fasolki ?😀😀😀
Na zdjęciach dodatkowo mój wierny, nieodłączny i niedopieszczony kocur Greys, dla którego dzisiaj nie miałam czasu więc chodził za mną jak cień...
Sałatka z fasolki, ogórków i cebuli
Składniki:
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cebuli
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 1/2 szkl. oleju
- ¾ szklanki + 2 łyżki octu
- 1 szkl. cukru
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Fasolkę
myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we
wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki
myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w
cienkie półtalarki. Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi,
dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką,
ogórkami i cebulą. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie
wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz