×

Karpatka mojego taty


 ... nie znam osoby, która by jej  nie lubiła
Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Krem:
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • masło lub margaryna 
Ciasto: 
Wodę zagotować z margaryną i szczyptą soli, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto rozetrzeć z mikserem, dodając po jednym jajku. Ucierać 5 minut. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35-40 minut. Pozostawić w wyłączonym piecyku ok. 10 minut, że troszkę wyschło.

Krem: 
Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. ostudzić. Margarynę ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać chwilę. Na jeden ostudzony placek nałożyć masę, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić  w zimne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger