×

Śledzie opiekane w zalewie octowej mojego taty... PYCHA


Śledzie opiekane w zalewie octowej mojego tatusia ... PYCHA

To prawdziwie rodzinny przepis. Takie śledzie zawsze przygotowywał mój kochany tata. 
W ogóle wszystkimi rybkami zajmował się mój tata. Obecnie tę rolę przejął mój mąż.


  SKŁADNIKI:  
  • 1 kg świeżych i wypatroszonych śledzi bez głów
  • mąka do obtoczenia
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

  ZALEWA::  
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka 10% octu 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki gorczycy białej 
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 6 listków laurowych 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego 
  • 1-2 szt. cebuli 
  • marchewka



   WYKONANIE:   

Przygotować składniki do zalewy. Śledzie Umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić je solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Wymieszać tak by powstało gęste ciasto, ale równie dobrze jak obtoczycie je tylko w mące. Obtoczyć płaty śledziowe i smażyć aż ryba się upiecze i zbrązowieje. Wyłożyć je na papierowy ręcznik. Teraz druga przepisu część czyli zalewa do śledzików. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, sól, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę i pokrojony w plasterki czosnek. Ponadto dodać plasterki lub półplasterki cebuli oraz marchewki. Gotować doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć  ogień i wlać ocet. Ponownie zagotować. W czasie gdy zalewa się gotuje poukładać śledzie w słoikach. Gorącą zalewą zalać rybki. Przy ściankach poukładać plasterki marchewki, czosnku oraz listki laurowe. Dzięki nim nasz słoik będzie się apetycznie prezentował. Jak wystygną wstawić je do lodówki na 24 godziny aby się przegryzły. Przechowywać w chłodnym miejscu. Jak przygotujecie je na święta Bożego Narodzenia to w chłodnym miejscu spokojnie doczekają Sylwestra ale mogą też postać  dłużej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger