Ogórki kanapkowe, czyli ostatnie starcie z ogórkami
Dzisiaj poszłam do ogródka wyrwać pnącza ogórków, bo to przecież już wrzesień. Jednak jak zaczęłam, okazało się że muszę iść po wiadro i zaczęłam do niego wrzucać ogórki, które jeszcze kryły się pod liśćmi. Kiedy skończyłam... wcale nie byłam szczęśliwa, bo przede mną stało wielkie wiadro i micha ogórów. ...A ja przecież miałam już nic nie robić, tzn. żadnych przetworów😀 Ale cóż... żal mi się ich zrobiło i postanowiłam zrobić... ogóreczki na kanapki😋
Ogórki kanapkowe
SKŁADNIKI:
- dowolna ilość ogórków o zbliżonej wielkości (mogą być większe)
- gorczyca
- pieprz czarny ziarnisty
- ostre papryczki lub po pół łyżeczki papryki ostrej w proszku na słoik
ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
WYKONANIE:
Ogórki obrać
i dokładnie umyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Starajcie się tak pokroić ogórki, aby zachowały kształt warzywa. Będzie to ułatwieniem
podczas wkładania do słoików, będą idealne do położenia na kanapki i do wykorzystania np. do hamburgerów. Do czystych, wyparzonych słoików wrzucić 1
łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Pokrojone
ogórki poukładać ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować. Gorącym płynem zalewać ogórki.
Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, na dnie którego jest położona
ściereczka. Zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować 5 minut od chwili
zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
TU WYDRUKUJESZ ETYKIETY NA SŁOIKI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz