CZEKODŻEM, czyli najsmaczniejsze powidełka
i są naprawdę pyszne. Lubią je Ci duzi i Ci mali.
Przepis dostałam od mojej koleżanki Agnieszki... pyyychaaaa
Przepis dostałam od mojej koleżanki Agnieszki... pyyychaaaa
Składniki:
- 4 kg śliwek węgierek,
- cukier - tyle, żeby nie były kwaśne śliwki (po prostu smakujecie)
- 5 łyżek kakao,
- 2 gorzkie czekolady
Śliwki umyć i wypestkować. Pokroić w ćwiartki.
Pokrojone wrzucić do wielkiego garnka o grubym dnie, wlać odrobinę wody, aby
się nie przypaliły i na małym ogniu gotować je około 3 godzin. Trzeba pamiętać,
aby je zamieszać od czasu do czasu. Na początku robić to częściej, to szybciej
puszczą sok. Po 3 godzinach zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Tę samą
czynność powtórzyć dnia następnego. Dodać pozostałe składniki. Mieszamy do ich
połączenia i gotowe. Teraz pozostaje nam
tylko przełożyć je do wyparzonych wcześniej słoiczków, a później smakować,
smakować, smakować😋😋😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz