Sałatka warstwowa z tuńczyka
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Składniki:
- 200g ryżu ugotowanego na sypko
- puszka kukurydzy
- 4-5 ogórków konserwowych
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- majonez
- ser żółty
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 3 ugotowane marchewki
- pieprz
- szczypiorek
W wysokiej przezroczystej misce układamy warstwami:
1. ryż ugotowany z połową łyżeczki soli, który lekko ugniatamy
2. marchewki starte na tarce
3. starte na tarce ogórki
4. odsączoną z zalewy kukurydzę
5. odsączonego z zalewy tuńczyka
6. starte jajka
7. posypujemy pieprzem
8. zalewamy wszystko sporą ilością majonezu, który rozrzedzamy wodą (np. mały słoik majonezu Winiary)
9. wierzch posypujemy obficie drobno skrojonym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz