×

Sernik Tereski... mówię Wam .. PRZEPYSZNY

Sernik Tereski

  • Blacha o wymiarach 21/32 cm
Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 150g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół szklaki cukru
Mąkę wysypać na stolnicę, na nią wyłożyć margarynę i posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia.

Masa serowa: 
  • 1 kg sera wiaderko
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, dodać żółtka i robotem utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodawać po łyżce sera (cały czas ubijając robotem), aż do końca. Wsypać budynie i proszek do pieczenia. Pianę ubić na sztywno i dodać do sera . Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na podpieczone na złoto ciasto kruche, a następnie wylać na nie masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić sernik na około 1 godzinę. Gdy sernik się upiekł zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Wierzch ciasta posypałam wiórkami z czekolady mlecznej lub pudrem.

UWAGA! Zamiast kruchego spodu, można wyłożyć dno blachy herbatnikami (ok.20 szt.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger