Sernik Tereski... mówię Wam .. PRZEPYSZNY
Sernik Tereski
- Blacha o wymiarach 21/32 cm
Ciasto kruche:
Masa serowa:
- 2 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 150g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklaki cukru
Masa serowa:
- 1 kg sera wiaderko
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Do miski wrzucić
masło, wsypać cukier, dodać żółtka i robotem utrzeć na jednolitą masę.
Następnie dodawać po łyżce sera (cały czas ubijając robotem), aż do końca.
Wsypać budynie i proszek do pieczenia. Pianę ubić na sztywno i dodać do
sera . Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na podpieczone na złoto ciasto kruche, a następnie wylać na nie masę serową. Piekarnik nagrzać do
temperatury 180 stopni i wstawić sernik na około 1 godzinę. Gdy
sernik się upiekł zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Wierzch ciasta
posypałam wiórkami z czekolady mlecznej lub pudrem.
UWAGA! Zamiast kruchego spodu, można wyłożyć dno blachy herbatnikami (ok.20 szt.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz