×

Pierniczki alpejskie ... od razu mięciutkie, puszyste i pachnące świętami

Dzisiaj upiekliśmy razem z synem ponad 200 pierniczków na wigilię klasową, ale nie tylko. Zapełniliśmy także nasze świąteczne puszeczki. Jakże przyjemna jest myśl, że w każdej chwili jedną z nich można otworzyć i posmakować tych korzennych, "pachnących świętami" słodkości.

Pierniczki alpejskie
Od razu puszyste i mięciutkie


  SKŁADNIKI:  
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu



   WYKONANIE:   

Na stolnicę wysypać mąkę, kakao. Dodać miód, przyprawy, masło, śmietanę, sodę, żółtka i 3 białka. Wsypać cukier. Zagnieść ciasto. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, ciasto lekko podsypywać mąką i wałkować na min. 3 mm, najlepiej na 5 mm. Wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger