Sylwestrowa sałatka z kurczakiem i pekinką
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 mała kapusta pekińska
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano kurczaka. Odstawić do ostygnięcia. Kapustę pekińską drobno poszatkować i posolić. Odstawić na 15 min. Po tym czasie odcisnąć sok. Dołożyć do niej pokrojoną w drobną kostkę paprykę, wsypać kukurydzę i koperek również drobno skrojony. w osobnej miseczce zmieszać razem majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka dodać do sałatki, polać sosem, wymieszać i odstawić na pół godziny do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz